GEZİ NOTLARI 8

Hocamın Başucuna Doğmayan Güneşi Neyleyim!..

Tillo, Doğu Anadolu’daki din eğitiminde önemli yeri olan medrese kültürünün önde gelen merkezlerinden birisi olmuştur. Doğu illerinde ve Tillo’da doğmuş pek çok İslâm âlimi bu medreselerde yetişmiştir. Bunlardan bazıları; Şeyh Mansur, Şeyh Mücahid, Gavsü'l-Memduh, İsmail Fakirullah, ve Erzurumlu İbrahim Hakkı’dır.

GEZİ NOTLARI 7

Eski Toprakların Yeni Kenti: Hasankeyf

Hasankeyf; eski adıyla “Hısn-ı Keyfa” yani “Kaya Kale”…

On iki bin yıllık tarihi bir şehir idi…

Şehir idi” diyorum çünkü Hasankeyf’i daha önceden gezip gördüğüm için kendimi şanslı sayıyorum.

Hemen hemen tamamı 12-15. yüzyıllar arasında inşa edilmiş tarihî binalarıyla Türk-İslâm şehir tipinin en güzel örneklerinden birini oluşturan Hasankeyf, sular altında kalmadan önce müze-şehir durumundaydı.

GEZİ NOTLARI 6

Dünyanın İlk Üniversitesinin Kurulduğu Şehir; Nusaybin

Nusaybin; Suriye sınırına yaklaşık 250 metre uzaklıkta olan ve il olmaya aday bir ilçemiz.

Dünyanın ilk üniversitesi/akademisi Harran’da mı, yoksa Nusaybin’de mi kuruldu? tartışmalarına taraf olmak istemiyorum ama benim için önemli olan dünyanın ilk üniversitelerinin Anadolu’da kurulmuş olması gerçeği…

GEZİ NOTLARI 5

Taşların Dile Gelip Konuştuğu Şehir; Mardin

Çarşı gezimizden sonra Mardin Ulu Camii ile gezimize devam ediyoruz.

Mardin Ulu Camii diğer adıyla Camii Kebir. Mardin denilince ilk akla gelen yapılardan olan Ulu Cami, bu taştan şehrin en eski camisi. Anadolu’nun eski camilerinden biri. 1176 yılında yapımına başlanmış 1199 tarihinde ibadete açılmış. Artuklu dönemi mimari sitili kendisinden sonraki yapılara örnek olmuş.

GEZİ NOTLARI 4

GEZİ NOTLARI 3

Mezopotamya’nın Kalbi; Diyarbakır

Geçen hafta Elyasa ve Zülküf Peygamberlerin taşınma olayından ve Diyarbakır gezimizin başlangıcından bahsetmiştik.

Diyarbakır gezimize sur içi gezimizle devam ediyoruz. Sur içinde görülmesi gereken yerlerden biri de Ortadoğu’daki en büyük Ermeni kilisesi olan Surp Giragos Ermeni Ortodoks Kilisesi’dir.

16. yüzyılda yapılan ve 1722 yılında restore edilen bu kilise görülmeye değer. Tüm gün ziyaretçilere ücretsiz olarak açık.

GEZİ NOTLARI -2-

Peygamberler Şehri Eğil

Geçen hafta Eğil ilçemizden bahsetmiştik.

Gezimize kaldığımız yerden devam etmeden önce Elyesa ve Zülküf peygamberlerin naaşlarının nakli ile ilgili bilgileri bizzat nakil işlemini gerçekleştiren işçilerden birinin bana anlattıkları ile birlikte diğer bilgilerle birleştirerek kısaca sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Nakil işleminden bir yıl sonra yani 1996 yılıydı. Anlatılanlar çok ilginçti.

GEZİ NOTLARI -1-

Peygamberler Şehri Eğil

Ülkemizin her köşesini gezmeyi, görmeyi ve tanımayı severim. Bazı yerlere belli aralıklarla birkaç defa gitmişimdir.

Her gidişimde farklılıkları, değişimleri ve gelişmeleri gördükçe ülkemizin geleceği açısından tarih, doğa ve inanç turizminin ne kadar önemli olduğu anlaşılmaktadır.

Bu yerlerden birisi de Mardin ve bölgesidir.

VAKIF MEDENİYETİ

Vakıf sözlükte; “bir kimseyi veya bir şeyi alıkoymak, durdurmak, kımıldatmamak, hapsetmek, asla satılmamak” manalarına gelir.

Vakıf: “Bir mülkün menfaatini halka tahsis edip aynını Allah Teâla’nın mülkü hükmünde olarak temlik ve temellükten müebbdeden men etmektir.

Yani, bir kişi mülkiyetine sahip olduğu menkul ve gayrimenkul mallardan bir kısmını veya on­ların tamamını Allah'ın rızasını kazanmak niyetiyle, halkın herhangi bir ihtiyacını gidermek suretiyle di­ni, hayrî veya içtimaî bir gayeye müebbeden tahsis ederse, malını vakfetmiş yani bir vakıf müessesesi kurmuş olur.

MAHALLE MUHTARLIKLARI KALDIRILSIN MI?

31 Mart yerel seçimlerinden sonra mahalle muhtarlıklarının kaldırılıp kaldırılmaması konusu tekrar gündeme geldi.

Bu konu daha önceki yıllarda tartışılmasına rağmen şu ana kadar herhangi bir adım atılmadı. Ancak 31 Mart yerel seçimlerinden sonra TV’lerde, gazetelerde, sosyal medyada ve sanal ortamlarda daha sık tartışılmaya başlandı.

Mahalle muhtarlarının yaptıkları/yapmadıkları işler ve bunun karşısında asgari ücret üzerinden aldıkları maaşları da tartışma konusu oldu.