KANDİL GECELERİ (3)

5. Kadir Gecesi

Kadir gecesi ile ilgili olarak Kur’an-ı Kerim’de müstakil bir sure bulunmaktadır. Bu surede Allah Teâlâ, Kur’an’ı Kadir gecesinde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur’an’ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir gecesinin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır. Fakat bunun Ramazanın 27. gecesi olduğuna dair kesin bir delil yoktur. Kadir gecesi ile ilgili hadislere bakıldığında Hz. Peygamber’in mü’minlere tavsiyesi, Kadir gecesini Ramazanın son on gününde ve özellikle de tek gecelerinde aramaları şeklinde olmuştur.

KANDİL GECELERİ (2)

2. Regâib Kandili

Receb ayının ilk Cuma gecesine Regaib gecesi denir.  Regâib, Arapça bir kelimedir ve “reğa-be” kökünden gelmektedir. “Reğa-be”, kelime olarak, “herhangi bir şeyi istemek, arzulamak, ona karşı meyletmek ve onu elde etmek için çaba sarfetmek” demektir.

Regâib kelimesi Kur’an’da geçmemektedir. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb’in ilk cuma gecesi Regaib Kandilidir. Bu gecede Yüce Allah’ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

KANDİL GECELERİ (1)

Dini kültürümüzde ve halk arasında mübarek olarak kabul edilen kandil geceleri var mı? Bu gecelerden hangisi mübarek, hangisi kutsaldır?

Ülkemizde kandil geceleri diye bilinen geceler takvim sıralamasına göre; Rebiü’l-Evvel ayının 12. gecesi Mevlid, Recep ayının ilk cuma gecesi Regâib, yine Receb ayının 27. gecesi Mi’rac, Şaban ayının 15. gecesi Berât ve Ramazan ayının 27. gecesi Kadir gecesidir.

ÜÇ AYLAR

8 Mart 2019 (1 Receb 1440) Cuma günü üç ayların başlangıcı. 7/8 Mart Cuma gecesi ise Regaib kandili.

Dini kültürümüzde ve halk arasında mübarek olarak kabul edilen bu üç aylar ve gecelerden hangisi mübarek, hangisi kutsaldır?

Üç aylar; Receb, Şaban ve Ramazan aylarını birlikte ifade eden bir tabirdir.

BÜYÜK ÇEÇEN SÜRGÜNÜ

1944, Şubat…

O yılın kışı işte, o yılın,
Sivri kama misali,
İnsanın bağrına saplanıp da yaşanan
Kışı işte o yılın!
O yılın hiç yazı olmadı ki…

NECATİ KANTER VE BÜRDE / BİR HIRKA-İ SAADET ROMANI

1977-1978 eğitim ve öğretim yılı, Elazığ İmam Hatip Lisesi onbirinci sınıftayız. Okulumuza yeni atanan hocalardan Necati Kanter’i Felsefe gurubu derslerimize gelmesiyle tanıdık.

Biz öğrencilere daha sevecen, daha farlı yaklaşımı ile hemen kendini sevdirdi. İyi bir tiyatrocu olması ve sosyal aktiviteleriyle bizlerde yeni ufuklar açılmasında önemli rol oynadı.

ŞEHADET AYI

Şehadet, her ayda güzel ama şubatta bir başka güzeldir.

İslam dünyasında tarihe mal olmuş sembol birçok ismin Şubat ayında şehit olmaları nedeniyle bu ay, “şehadet ayı/şehitler ayı” olarak haklı bir unvan kazanmıştır.

İskilipli Atıf Hoca’dan Hasan El-Benna’ya, Şeyh Esad Erbili’den Malcolm X’e, Metin Yüksel’den Abbas Musavî’ye, Şeyh Rağıb Harb’dan Zelimhan Yandarbiyev’e kadar birçok sembol isim Şubat ayında şehit edilmiştir.

KARA TAKVİM NE ZAMAN AKLANACAK?

1 Şubat 1935, Ayasofya Camii’nin müzeye çevrildiği tarih.

Ayasofya; “kutsal ya da ilahî bilgeliğin” sembolü, 15 yüzyıl boyunca ayakta kalmış en büyük mabet.

Sanat tarihi ve mimarlık dünyasının başyapıtları arasında yer alan, Ayasofya.

Süleyman mabedini bile geçen muhteşem yapıt, Ayasofya.

Fethin sembolü ve kılıç hakkı, Ayasofya.

HZ. ALİ, TOPRAĞIN BABASI

Ocak ayı, Hz. Ali’nin şehadetinin yıl dönümü.

Ali bin Ebu Talib, Hicretten yaklaşık yirmi iki yıl önce (m. 600) Mekke’de doğmuş olup Kâbe’de ilk ve tek doğan kişi olduğu rivayet edilir. Babası Hz. Peygamber’in amcası Ebû Tâlib, annesi de Fâtıma binti Esed b. Hâşim’dir.  

Ebû Tâlib’in en küçük oğludur. Mekke’de baş gösteren kıtlık üzerine Hz. Peygamber amcası Ebû Tâlib’in yükünü hafifletmek için onu himayesine almış, Hz. Ali beş yaşından itibaren hicrete kadar O’nun himayesinde büyümüş ve yetişmiştir.

VEFA, BU ÜMMETİN EN BÜYÜK YİTİĞİ

Vefa; ahdinde, sözünde durma, dostluğu sürdürmek. Verilen söze bağlı kalmak.

Vefa; Allah’a verilen sözü tutmaktır.

Biz, Rabbimizle “Kalu Bela’da/Ezelde” ahitleştik, Rabbimize söz verdik.

…’Ben sizin Rabbiniz değil miyim?’ (demişti). Onlar da: ‘Evet, (Rabbimizsin), şahit olduk’ demişlerdi…[A’raf: 7/172]

 …Bana verdiğiniz sözü yerine getirin ki ben de size verdiğim sözü yerine getireyim…[Bakara: 2/40]