MEKKE’NİN FETHİ, GÖNÜLLERİN FETHİ (1)

Sekiz buçuk yıl önceydi, Medine’ye hicret için Sevr’den ayrılırken Hezreve’de devesini durdurdu. Doğup büyüdüğü mübarek şehir Mekke’ye, Beytullah’a mahzun mahzun baktı ve:

Vallahi, sen Allah’ın yarattığı yerlerin en hayırlısı, Allah katında en sevgili olanısın! Bana senden daha sevgili, daha güzel yurt yoktur! Çıkarılmaya zorlanmamış olsaydım, senden asla ayrılmaz, senden başka yerde yurt yuva tutmazdım  diyerek ona olan sevgisini dile getirdi.

ÇAY, MUHABBETİN DEMİDİR (2)

Bizim nazarımızda çayın; muhabbet, ülfet ve ünsiyet, cömertlik, hasret, özlem, aşk, mutluluk, mazlumun isyanı, yalnızlığı unutmak, vuslat, umut, yarenlik, yalnızlığı gidermek, duygu, güzel ahlak, edep, sevgi,  hüzün ve ikramın en güzeli olduğunu bir önceki yazımızda belirtmiştik.

Batı'dan çok önceleri İpek Yolu aracılığıyla Küçük Asya'ya yani dolaylı olarak Türkiye'ye giren çayın üretimi ilk defa 1888 yılında Bursa’da denenir. İkinci deneme ise 1892 yılında yapılsa da sonuç hüsrandır. Osmanlı beldelerinde çay, ilk olarak Batum ve çevresinde 1918 yılında üretilir. 1923-1924 yılında Rize’de ekilmeye başlanan çayın ismi artık Türk Çay’dır. Türk kahvesi gibi…

ÇAY, MUHABBETİN DEMİDİR (1)

Közün üzerindeki su kaynamıştı, kaynayan suyu demliğe doldurduktan sonra avuçladığı çayı üzerine döktü. Ocaktaki mermoru[1] maşa ile biraz daha ileri çektikten sonra demliği üzerine bıraktı.

Şöyle bir kahvede oturanlara göz attıktan sonra meremesini[2] omuzuna attı ve dizlerinin üzerine çökerek duvara sırtını dayadı.  Yavaşça tabakasını cebinden çıkardı, yan tarafına hafifçe dokunup açtı. Kehribar gibi tütünden bir tutam alarak özenle sardığı cigarayı yaktıktan sonra derin bir nefes aldı.

HADDİ(Nİ) BİLMEK

Bir önceki yazımızda “Had” kelimesinin sözlükte; “sınır, uç, derece, yetki ve değer” gibi manalara geldiğini,

Haddini bilmek ise; kendi değer ve yeteneğini olduğundan üstün görmemek.” [TDK Türkçe Sözlük] olduğunu belirtmiştik.

Had” kelimesi, durmamız gereken sınırları anlatır. Bu, herhangi bir konuda, kendi bilgimizi, konumumuzu ve sınırlarımızı bilip ona göre tavır koymamızı, görüş bildirmemizi sağlayan bir pusuladır. Kısacası, kendini tanımak ve sınırlarını bilmektir.

HADDİ(Nİ) AŞMAK

Had” kelimesi sözlükte; “sınır, uç, derece, yetki ve değer” gibi manalara gelir. Had kelimesi günümüz Türkçesinde birçok anlamda deyim olarak da kullanılır:

Haddi olmamak; hakkı ve yetkisi olmamak.”

Haddinden fazla; gereğinden çok, aşırı.”

Haddini aşmak; ölçüyü kaçırmak, aşırı gitmek.”

Haddini bildirmek; sert bir karşılıkla uslandırmak, yola getirmek, cezalandırmak.”

Haddini bilmek; kendi değer ve yeteneğini olduğundan üstün görmemek.” [TDK Türkçe Sözlük]

HARPUT PALU’DUR, PALU HARPUT’TUR

Ülkemiz, genel seçimlerin atmosferinden daha çıkmadan mahalli seçimlerin atmosferine girmiş bulunuyor. İlimizde her seçimde olduğu gibi bu mahalli seçimlerin arifesinde de önemine binaen hatırlatmak istiyoruz.

Harput Palu’dur, Palu Harput’tur.

Çünkü:

Bu bölge içinde en öne mli kültür ve medeniyet merkezi Harput ve Palu’dur. Bu bölgede çeşitli kültür ve medeniyetler kurulmuş ve temelleri atılmıştır.