TARİHİ PALU KÖPRÜSÜ VE İKİ İNATÇI KEÇİ

TARİHİ PALU KÖPRÜSÜ VE İKİ İNATÇI KEÇİ

Hemen hemen hepiniz köprü üzerinde karşılaşan iki inatçı keçinin hikâyesini bilirsiniz.

Bir köylünün iki inatçı keçisi varmış. O kadar inatçılarmış ki biri diğerinin yaptığı şeylerin tam tersini yaparmış. Öyle ki birisi otlamak için köylünün evlerinin kenarından akan derenin karşı tarafına geçse o mutlaka bu tarafı tercih edermiş.

Yine bir gün kırlara otlamaya gitmişler. Her taraf yemyeşil taptaze çimenlerle doluymuş. Keçiler otlaya otlaya ırmağın kenarına kadar gelmişler. Keçilerden birisi ırmağın bir yakasında, diğeri öbür yakasında otlamaktaymış. İkisi de derenin karşı tarafından otlamak istemişler ve ikisi de ırmağın üzerindeki köprünün tam ortasında rastlaşmışlar. İki keçi, köprüde burun buruna gelmişler. Keçilerden birisi yol istemiş:

– “Çabuk yol ver karşıya geçeceğim.

Diğer keçi yol vermeye yanaşmamış:

– “Önce ben geldim, sen bana yol ver.

Keçilerin ikisi de inatçı mı inatçı. Köprüde kafa kafaya toslaşmışlar. İkisi de kavga etmekten yorgun düşmüşler. Bir tos, bir tos daha derken, keçilerin ikisi birden dengesini kaybedip, ırmağa düşmezler mi? İki keçi, ırmakta bata çıka sürüklenmeye başlamışlar. Boğulmak üzereyken yaptıkları hatayı anlamışlar.

Son sözleri:

– “Keşke ikimizde bu kadar inatçı olmasaydık!” olmuş.

Diyeceksiniz ki Tarihi Palu Köprüsü’nün bu hikâye ile ilgisi ne?

Havaların ısınmasıyla birlikte tatil günleri ve hafta sonları Palu’nun tarihi ve doğa güzelliklerini gezip görmek, türbeleri ziyaret etmek için gelen ziyaretçilerle hayli hareketli.

Bu hareketlilik Murat Nehri kıyılarını şenlendiriyor.

Palu’da güzel şeyler oluyor.

Tarihi Palu Köprüsü’nün restorasyonu ile başlayan süreç diğer tarihi eserlerin restorasyon çalışmaları ile devam ediyor.

Ancak yapılacak çok şey, alınacak hayli yol var.

Palu Kalesi’nin bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları bir an önce başlatılmalı.

Tarihi yerleşim yerindeki ulaşım yolu bir an önce kilit parke veya Arnavut taşı ile döşeme işlemi yapılarak toz ve topraktan kurtarılmalı.

Gelen misafir ve ziyaretçiler için alt yapı çalışmaları bir an önce bitirilmeli.

Gelelim hikâyemizin konusuna;

En prestijli 13 Köprü arasında yer alan Tarihi Palu Köprüsü’nde ışıklandırma çalışmaları devam ediyor.

Yoğun ziyaretçi dolayısıyla köprü geçişlerinde izdiham yaşanıyor.

İki arabanın yan yana geçmesi mümkün olmadığı için köprü üzerinde karşılaşan araçlardan biri mutlaka geri gitmek zorunda. Geri vitesle köprüyü geçmek de ustalık isteyen bir iş.

Şu ana kadar inatçı iki keçi misali direnen çıkmadı.

Köprüde karşılaşan araçlardan biri anlayış, hoşgörü ve saygı çerçevesinde ger geri giderek köprüden çıkıyor ve diğer araca yol veriyor.

Ya inatçı iki keçi gibi;

– “Çabuk yol ver karşıya geçeceğim.

Diğer araç sahibi yol vermeye yanaşmaz ve;

– “Önce ben geldim, sen bana yol ver” derse ne olur?

Sonları inatçı iki keçi gibi olur mu?

İnşallah böyle bir olayla karşılaşmayız.

Yetkililere önerimiz şu:

Tarihi Palu köprüsünün ışıklandırılması yapılırken köprüden geçişleri düzenleyen, araçların köprüde karşılaşmasını önleyen trafik lambalarının da yapılması.

Böylece her kes hakkına razı olacak, köprüyü geçmek için yeşil ışığın yanmasını bekleyecek, geçişlerde tıkanıklık önlenecek ve trafik akışı hem rahatlayacak hem de hızlanacak.

Kısaca iki inatçı keçi gibi kimse inatlaşmayacak.

 

 

31.04.2022

Süleyman Yapıcı