BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜ;

PALU KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Sivil toplum örgütleri hükümet dışı organizasyonlar olup, üçüncü sektör olarak da adlandırılmaktadırlar.

Sivil toplum örgütleri, toplum ve devlet adına çok kritik değere sahip olmakla beraber çok önemli görev ve fonksiyonları da üstlenmektedir.

Sivil toplum örgütlerinin en belirgin fonksiyonu, katılım ve çoğulculuk olup, bu fonksiyonu ile vatandaşların kamu görevlerine gönüllü katılımı sağlar, halk ile devlet arasında bir nevi köprü vazifesi görür.

Sivil toplum örgütleri, proje ve planlar üreterek ülkenin, bölgenin ve halkın refah seviyesini arttırarak iktisadi kalkınmanın sağlanmasına yardımcı olur.

Sivil toplum örgütleri, kamu sektörünün yeterli olmadığı alanlarda bazı önemli projeler üreterek kamu hizmetinin aksamasını engelleyerek eğitim, sağlık, sportif, kültürel ve sanatsal faaliyetleriyle kamu hizmetlerine katkıda bulunur.

Sivil Toplum Örgütleri, özel finansman kaynaklarının kâr paylaşım amacı gütmeksizin   kamu yararına yönlendirerek Âdem-Merkeziyetçi yönetim düzenine  geçişi sağlar.

Sivil toplum örgütleri, demokratikleşme ve paralelinde gelişen sivilleşme ile birlikte eğitimle ve kültürel değerlerle insanların ve hatta dünyayı paylaştığımız tüm canlı varlıkların varolma haklarının korur ve savunur.

Sivil Toplum Örgütleri, çeşitli sebeplerle devletin ulaşamadığı, yetemediği, geciktiği durumlarda tamamlayıcı ve son derece dinamik ve hızlı hareket edebilen örgütlü insan topluluklarıdır.

Sivil toplum örgütleri en basit ifadeyle, aktif vatandaşlık kavramı içinde başkalarına saygı gösteren, sorunları çözmede girişimci ve yenilikçi olan, eyleme dönük araçları ortaya koyabilen, kendi iç enerjisi ile harekete geçebilen, toplum içindeki aksamaları ve eksikleri gidermek için toplumsal destek sağlamak üzere kendini düzenleyen örgütlü insan topluluklarıdır.

İşte bu amaçları gerçekleştirmek için ve 4000 yıllık bir uygarlık merkezi olan tarihi ilçemiz Palu’yu temsilen kurulan Palu Kültür ve Dayanışma Derneği (PALU-DER) dördüncü yılına girdi.  

PALU-DER, kurulduğundan beri birçok hayırlı hizmetlere imza attı

Belki de bölgemizde ilk defa kamu-yerel-sivil-özel birliktelik oluşturarak kendi tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkan, bu konuda gerekli çalışma ve projeler üreterek gün yüzüne çıkmayı bekleyen tarihi eserlere bir meşale,

Sünnet şölenleri, kitap bağış kampanyaları, ilköğretim, orta öğretim ve üniversite öğrencilerine sağlanan burslar, üniversiteye hazırlanan gençlerimize ÖSS hazırlık kitap-dergi-CD bağışları ile gençlerimize bir ışık,

İlimizde, ilçemizde ve köylerimizde yaşayan fakir ve yardıma muhtaç ailelere sağlanan giyecek ve gıda yardımlarıyla, AÇE - Pakistan depremzedelerinin yanında olmakla umutlarını yitirenlere bir umut,

Yapmış oldukları birçok kültürel etkinliklerle yöremize ve insanlarımıza yol gösteren bir rehber, olmanın mücadelesini veren Palu Kültür ve Dayanışma Derneği, bilimsel, Edebi, Kültür, Sanat ve Tarih içerikli bilimsel “Murat Havzası” dergisiyle ile de bu faaliyetlerini taçlandırdı.

Doğup büyüdüğü ve birçok kazanımlarını elde ettiği bu topraklara ve bu toprağın insanlarına hizmet yolunda olan Paluluların, “Palu bir sevdadır, sizi de bu sevdaya davet ediyoruz” düşüncesiyle PALU-DER’i yalnız bırakmayacaklarına olan inançla nice yıllara…

 

Ahmet PALEVİ (Süleyman Yapıcı)

14.06.2007

Yeni Ufuk Gazetesi